Babygroep

Eten, slapen en spelen: iedere baby heeft zijn eigen dagritme. Wij houden zoveel mogelijk het ritme aan dat uw kind thuis gewend is. We hebben een aparte slaapruimte zodat ieder kind op elk gewenst moment van de dag kan slapen. Voor de jongste baby’s is er – naast een vast bedje in de slaapruimte – ook de mogelijkheid om op de groep in de wieg of een hangmatje te slapen.

Wij vinden het belangrijk dat ons kinderdagverblijf een plek is waar u en uw kind zich prettig en welkom voelen. Met aandacht voor uw vragen en wensen, betrouwbare informatie over uw kind en betrokkenheid bij ons beleid. Daarom besteden we veel aandacht aan communicatie. Het overdrachtsschrift en digitale dagboek zijn simpele, maar doeltreffende manieren om elkaar op de hoogte te houden van de ontwikkelingen, ervaringen en belevenissen van uw kind.

Een goede taalontwikkeling is van groot belang. Daarom praten we veel met de kinderen. Alle handelingen die we doen, benoemen we. We spiegelen verbaal en non-verbaal terug naar de kinderen. Daarnaast ondersteunen we de wederzijdse communicatie met babygebaren. De combinatie van taal en gebaar zien we als een bijzonder cadeau. Deze manier brengt ons namelijk met elkaar in contact. Door deze persoonlijke aandacht krijgen we een goed inzicht in elkaars behoeften en belangstelling.
De gebaren die we gebruiken komen uit de officieel erkende Nederlandse Gebarentaal. Zo communiceren we bij Kinderdagverblijf Telraam allemaal in dezelfde taal!

Kinderdagverblijf Telraam verstrekt zuigelingen- en opvolgmelk (Nutricia Nutrilon Standaard 1, 2 en 3 in Avent, Difrax of Dr. Brown’s flessen), de lunch en tussendoortjes. Wij werken met vaste, betrouwbare leveranciers. Met de meesten van hen hebben we een jarenlange relatie.

Wilt u borstvoeding meegeven? Dat kan natuurlijk ook. Wij vragen u de borstvoeding mee te geven met daarop vermeld de naam van uw kind en de datum waarop de voeding afgekolfd is.
Meer informatie over fles- en/of borstvoeding krijgt u tijdens het intakegesprek.
Vanaf het moment dat uw baby fruit gaat eten, vragen wij u fruit mee te geven. Dat kan een vers stukje fruit zijn of een fruithapje uit een potje.
U bepaalt zelf waarmee uw kind start, zodat u kunt beoordelen hoe uw kind reageert op zijn eerste mijlpaal: de eerste hapjes vast voedsel!
Kinderdagverblijf Telraam verstrekt luiers (Pampers) en met zorg geselecteerde verzorgingsproducten (Naĩf)voor uw baby. Ook zorgen wij voor comfortabele en veilige slaapzakjes. Als u andere producten wenst te gebruiken dan die wij verstrekken, dan kunt u deze meenemen.

Kinderen leren te vertrouwen op hun eigen kompas. Dat willen wij ze graag leren. Hoe doen we dat? We passen een prachtige en krachtige methode toe die KinderFocussen heet.
Focussen is aandacht geven aan iets dat kinderen, maar ook volwassenen, in hun lijf kunnen voelen. Over iets wat ze bezig houdt, wat ze leuk vinden of waar ze zich zorgen over maken. Focussen is de kracht van het innerlijk luisteren.
“Het is je gelukt!” Dat zijn de woorden die we graag tegen de kinderen zeggen als ze, ieder op hun niveau, iets hebben gedaan waar ze trots op mogen zijn. Niet belonen, maar bevestigen. Dat is een belangrijke manier om de eigenwaarde van het kind te versterken, waardoor ze hun zelfvertrouwen ontwikkelen.

De babygroep bestaat uit maximaal negen kinderen, opgebouwd naar leeftijd van 0 tot 1,5 jaar. Er is extra individuele aandacht naar de kinderen, omdat we met 3 pedagogisch medewerkers werken bij 9 kinderen.

Per groep heeft het Kinderdagverblijf Telraam drie vaste pedagogisch medewerkers. De vaste pedagogisch medewerkers werken 2, 3 of 4 dagen per week, op vaste combinaties van dagen. Hiermee bevorderen we het wenproces tussen kinderen, ouders en pedagogisch medewerkers. Ons team bestaat uit een mix van mbo-ers en hbo-ers.

Door onze kleinschalige organisatie kennen de pedagogisch medewerkers de kinderen en de ouders persoonlijk.

Onze kinderdagopvang sluit aan bij de belevingswereld van jonge baby’s. Wij stimuleren het ontdekken van nieuwe mogelijkheden en ondersteunen bij het leren van nieuwe motorische en sociale vaardigheden. Het contact tussen de kinderen onderling speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Daarom bevorderen wij het contact tussen de kinderen onderling. Door de verschillende leeftijden op de groep ontstaat een bijzondere en leerzame interactie tussen de kinderen. Ze krijgen alle ruimte en mogelijkheden om zich samen te ontwikkelen en te vermaken. De groepsruimte is zo ingericht dat er voor de verschillende leeftijden uitnodigende speelplekken zijn.

Positief onderling contact is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind: ook heel kleine baby’s hebben behoefte aan onderling contact. De pedagogisch medewerker zorgt ervoor dat dit in eigen tempo en in een veilige omgeving gebeurt.

Aanraken is een van de eerste levensbehoeftes, net als eten en drinken. Het houdt ons geestelijk en lichamelijk gezond. Onze pedagogisch medewerkers geven de baby liefdevolle lichamelijke aandacht door bewegingsspelletjes te doen, rustig samen te zitten of door een ontspannende voetmassage te geven.